top of page

Hareket Oluşumunda Görevli Beyin Yapıları


Serebral Korteks

Hareket etme fikri serebral korteksin motor alanlarıyla ilişkili birçok kısımda üretilir. Fikrin oluşması ve motor planın üretilmesine kadar olan kısımda hangi bölgeler rol alıyor sırasıyla bakalım.


Fikir şekillendirildiğinde bazal gangliaya iletilir. Bu bilgi burada işlendikten sonra talamusa yönlendirilir. Talamus kendisine iletilen fikir bilgisini motor planın üretileceği premotor kortekse gönderir.


GÖRSEL  Serebral korteksteki ana motor alanlar

Oluşturulan motor plan premotor korteksten, primer motor kortekse gönderilir. Primer motor korteks, istemli hareketin meydana gelmesinden sorumlu ana kontrol bölgesidir ve her bir noktası vücudun farklı bölümlerinin kontrolünü sağlar.


Motor korteksten çıkan üst motor nöron aksonları, spinal seviyede bulunan alt motor nöronlarla doğrudan sinaps yapmak için spinal kord boyunca aşağı inen yollar yapar: kortikospinal ve kortikobulbar yollar. Kortikospinal yol motor korsteksten kstremiteler ve gövde kaslarına AP iletimini sağlarken, kortikobulbar yol kafadaki iskelet kadlarına AP ulaştırılmasını sağlar.


GÖRSEL  Motor kortekste planın üretimi


GÖRSEL  Kortikspinal yol

Beyin Sapı

Bu bölümde vücut hareketlerine katkı sağlayan 4 ana bölüm bulunur: vestibüler çekirdekler, retiküler formasyon, süperior kollikulus ve kırmızı nükleus. Bazı üst motor ünitelerin hücre gövdeleri beyin sapında yer alır ve indirekt motor yollar oluştururlar.


Vestibüler çekirdekler, dengedeki değişime yanıt olarak postürün korunmasını sağlar (vestibulospinal yol). Retiküler formasyon, hareketin gerçekleştirilmesi anında postürü ve kas tonusunu düzenlemeye yardımcı olur (retikülospinal yol).


GÖRSEL  Beyin sapındaki yapılar

Kırmızı nükleus, üst ekstremitelerin istemli kontrolünün sağlanmasına yardımcı olur (rubrospinal yol). Süperior kollikulus ise ani işitsel ve görsel uyarılara karşı refleksif gövde ve kafa hareketi sağlar.


Bazal Ganglia

Bazal ganglia yapısında; glubus pallidus, putamen, kaudat nükleus, subtalamik çekirdekler ve substantia nigra bulunur. Hem ön beyin hem de orta beyin yapılarının bir araya gelmesiyle oluşmuştur.


Bazal gangliada bulunan nöronlar üst motor nöronlara girdi sağlayarak harekete katkıda bulunur. Hareketin başlamasına, istenmeyen hareketin baskılanmasına ve normal kas tonusunun oluşturulmasına yardım eder.


GÖRSEL  Harekette görevli subkortikal yapılar

Serebellum

Serebellar fonksiyonu 4 ana aktivite olarak inceleyebiliriz: hareketin hangi amçla yapıldığını gözlemek, ortaya çıkan gerçek hareketi hareketi gözlemek, gönderilen emirleri duyusal girdilerle kıyaslamak ve düzeltici geribildirim sağlamak.


Serebellum öğrenmede ve karmaşıklığı yüksek olan hızlı hareketlerin gerçekleştirilmesinde aktiftir. Buna ek olarak, denge ve postürün korunmasına da katkıda bulunur. Serebral kortekse kıyasla 2 kat daha fazla nöron barındırır, bu yüzden hasar görmesi durumunda bireyin hareket koordinasyonu çok zayıflar.


GÖRSEL  Serebellumun kıyaslayıcı geribildirimi

Sonuç olarak,


Konuya ilişkin bilginizi tamamlamak ve kendinize seviye atlatmak için önceki ve sonraki yazılara göz atmayı ihmal etmeyin. Linklere aşağıdan ulaşabilirsiniz.


SSPS - level up yourself

Bu ve sitemizde yer alan diğer yazılar SSPS spor ve sağlık bilimleri kütüphanesi kaynakları kullanılarak hazırlanmıştır.

bottom of page