Antioksidan besin takviyeleri genelde bir çok maddeyi içlerinde barındırır. Bu maddelere baktığımızda beta-karoten, C vitamini, E vitamini, çinko, magnezyum, likopen ve koenzim Q10'un popüler olduğunu görüyoruz. Peki antioksidanlar ne yapar, işe yarar mı, bu yazıda bunları konuşuyoruz.
GÖRSEL - Çeşitli antioksidan destekleri
Egzersiz esnasında enerji üretimi neticesinde serbest radikal ya da reaktif oksijen türleri (ROS) dediğimiz moleküller ortaya çıkar. Vücudun kendi antioksidan sistemi zararlı ROS üretimiyle ilgilenir. Ancak egzersizde serbest radikal üretim hızı vücudun antioksidan sisteminin kapasitesini aşar.
Egzersizde ROS üretiminin fazla oluşu vücudumuzda oksidatif stres yaratır. Bu strese maruz kalan dokularımız duruma adapte olabilmek için hücreler arası sinyalleşme başlatır ve inflamasyon yanıt oluşur. Kanın o bölgeye yönelmesi ve oradan toplanması doku iyileşmesini sağlayan şeydir.
GÖRSEL - Egzersizle üretilen ROS ve sinyalleşme
Serbest radikaller hücre zarlarına ve DNA'ların yapısına zarar verir. Kas kasılmasının işleyişini bozarak yorgunluğun daha erken ortaya çıkmasına sebebiyet verir. Antioksidan takviyesinin alınmasının arkasındaki ana fikir bu sebeplere dayandırılmaktadır. Egzersize bağlı ROS hasarını azaltmak, yorgunluğun erken ortaya çıkmasını engelleyecek ve kas kasılmasını devam ettirilmesini sağlayacaktır.
Yukarıda bahsedilen düşüncelerin yanlış olduğu gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde açıkça ortaya serilmiştir. Antioksidanlar performansı geliştirmede etkisiz bir besin takviyesidir. Bununla beraber antrenman verimliliğini düşürür.
Kasların düzenli gerçekleştirilen antrenmanlara adaptasyon sağlamalarını engellerler. Antioksidan besin takviyelerinin alınmasıyla hücreler arası sinyalleşme ve inflamasyon yanıtlar daha başlamadan güçsüzleştirilir, adaptasyonun beklenenden çok daha düşük gerçekleşmesine sebep olurlar.
Sonuç olarak, antioksidan takviyeleri performansı geliştirmez, azaltabilir. İyileşme sürecini kısaltmaz, uzatabilir. Antrenman adaptasyonunu artırmaz, azaltır. Dengeli ve çeşitli beslenme sayesinde ihtiyaç duyduğunuz bütün vitamin ve mineralleri tüketmeniz sahip olduğunuz antioksidan sistemin fazlasıyla verimli çalışmasını sağlayacaktır. Düzenli egzersiz vücudunuzun kendi antioksidan sisteminin işleyişini geliştirmede oldukça önemli bir faktördür.
Konuya ilişkin bilginizi tamamlamak ve kendinize seviye atlatmak için önceki ve sonraki yazılara göz atmayı ihmal etmeyin. Linklere aşağıdan ulaşabilirsiniz.
SSPS - level up yourself
Enerji Ssitemleri
Kreatin Fosfat (PCr) Sistemi
Anaerobik Glikoliz
Aerobik (Oksidatif) Sistem
Bu ve sitemizde yer alan diğer yazılar SSPS spor ve sağlık bilimleri kütüphanesi kaynakları kullanılarak hazırlanmıştır.