Yassine Negra 1, Helmi Chaabene 2, Thomas Stöggl 3, Mehréz Hammami 4, Mohamed Souhaiel Chelly 5, Younés Hachana 5
SSPS’in Yorumu:
Amaç
Bu çalışmanın amacı, genç futbolcular üzerinde 12 haftalık direnç antrenmanı (RT) ve pliometrik antrenmanın (PT) hız, yön değiştirme, kas gücü ve sıçrama yetenekleri gibi atletik performans ölçütlerinde sürece bağlı olarak 4., 8. Ve 12. haftalar arasında nasıl bir iyileşme sağladığını belirlemeyi ve karşılaştırmayı hedeflemektedir.
Katılımcılar
Çalışmanın tüm katılımcıları aynı futbol takımında eğitim görmektedir ve hepsi dört yıldan uzun süredir düzenli olarak haftada 3-5 kez futbol oynamaktadır. Çalışma başlamadan önce takımın sağlık görevlisi tarafından her bir sporcu muayene edilmiş ve herhangi bir sağlık sorunu olmadıkları doğrulanmıştır.
Deney Grupları
Çalışmaya 34 Tunuslu erkek sporcu katılmıştır. Katılımcılar rastgele olarak üç gruba ayrılmıştır: direnç antrenmanı grubu (RTG) 12, pliometrik antrenman grubu (PTG) 11 ve kontrol grubu (CG) 11 katılımcıdan oluşmaktadır.
Performans Ölçümleri ve Antrenmannın Uygulanması
Sporcular antrenman dönemi öncesinde 20-m sprint, SLJ, CMJ, SJ, Illinois , Half-Squat performans testlerine tabii tutulmuştur.Ardından belirlenen antrenman gruplarındaki sporcular futbol antrenmanları haricinde haftada 2 gün de direnç veya pliometrik egzersiz programlarına uydular. Kontrol grubundaki sporcular ise sadece düzenli futbol antrenmanlarına devam etmiştir. Toplam 24 seans yapılmış ve her egzersiz seansı 35-40 dakika sürmüştür.
RT programı için antrenman yükü 1RM'nin %40-%60'ı olarak ayarlanmış ve antrenman süresince artırılmıştır. 1RM her 4 haftada bir yeniden hesaplanmıştır. PT Progamında ise, her haftanın ilk antrenman seansı dikey-yatay sıçramayı geliştirmeye odaklanırken, her ikinci seans yanal sıçrama becerisini geliştirmeye odaklanmıştır.
Sporcular için uygun bir antrenman yoğunluğu sağlamak için antrenman hacmi ve yoğunluğu aşamalı olarak artırılmıştır. Haftada toplam yere temas sayısı ilk hafta 112 ile başlamış ve 12 hafta sonra 280'e yükselmiştir.
Sonuçlar
12 hafta boyunca direnç ve pliometrik egzersiz yapan gruplarda anlamlı gelişmeler olurken kontrol grubunda neredeyse hiç gelişme olmamıştır. Pliometrik egzersiz yapan grubun Half-squat değerlerinde anlamlı bir artış olmamasına rağmen diğer tüm testlerde direnç antrenmanına çok benzer gelişmeler göstermiştir.
GÖRSEL Çalışma Sonrası Performans Değişiklikleri
Araştırmacıların Çıkarımı
Direnç antrenmanı (RT) programı ile güç artışlarının 4 hafta içinde başladığı, sprint, yön değiştirme ve sıçrama performanslarının ise 8 hafta sonra büyük ölçüde arttığı gözlemlenmiştir. Pliometrik antrenman (PT) programı uygulayanlarda da büyük gelişmelerin 8. haftada yaşandığı görülmüştür. Direnç antrenmanı (RT) ve pliometrik antrenmanın (PT), prepubertal futbolcuların patlayıcı hareketlerini geliştirmede etkili ve güvenli olduğu kanıtlanmıştır.
Kendinize seviye atlatmak için diğer makale incelemelerine göz atmayı ihmal etmeyin.