Rodrigo Ramirez-Campillo 1, Cristian Álvarez 1, Felipe García-Pinillos 2, Amador García-Ramos 3 4, Irineu Loturco 5, Helmi Chaabene 6 7, Urs Granacher 6
SSPS’in Yorumu:
Amaç
Bu çalışmanın amacı, 11-14 yaş arası erkek futbolcularda farklı yüzeylerde (çim, kuru toprak, kum, tahta, spor minderi ve tartan pist) ve sadece tek (çim) yüzeyde gerçekleştirilen 8 haftalık pliometrik antrenmanın etkilerini karşılaştırmaktır.
Katılımcılar
Araştırmacıların katılımcı seçerken dikkat ettiği hususlar aşağıda belirtilmiştir.
En az 2 yıllık düzenli futbol antrenmanı ve düzenli futbol maçı deneyimi olması gerekmektedir.
Çalışma öncesinde son 2 ay içinde herhangi bir kas-iskelet yaralanması geçirmemiş olmalıdır.
Çalışmanın başlamasından önce son 4 ay içinde düzenli pliometrik egzersiz deneyimi olmamalıdır.
Çalışmaya katılımı veya performansı riske atabilecek potansiyel tıbbi sorunları olmamalı ve son 2 yıl içinde herhangi bir alt ekstremite ameliyatı geçirmemiş olmalıdır.
Deney Grupları
Sporcular, https://www.randomizer.org aracılığıyla rastgele bir şekilde 3 gruba ayrıldı: 8 sporcu tek yüzey (çim) antrenman grubuna, 8 sporcu kombine yüzey antrenman grubuna ve 7 sporcu kontrol grubuna dahil edildi.
Performans Ölçümleri ve Antrenmanın Uygulanması
Çocuklar, öğrenme etkilerini en aza indirmek için çalışma başlamadan 2 hafta öncesinde alıştırma seanslarına katıldılar. Alıştırma seansları, haftada 2 kez 20'şer dakika olmak üzere toplam 4 kez standart futbol antrenmanı öncesi uygulandı. Bu süreçte testler ve egzersizler submaksimal düzeyde gerçekleştirildi ve çalışma hakkında genel bilgilendirmeler yapıldı.
Alışma süreci sonrasında çocukların ön-testleri alındı ve 8 haftalık egzersiz programı uygulamasına başlandı. Çim grubu, sadece çimde çalışırken; kombine yüzey grubu, her antrenman seansında farklı zeminlerde farklı egzersizleri yaptı ve bu zeminler her seansta rastgele seçildi. Bu süreçte kontrol grubu ise normal futbol antrenmanlarına devam etti.
GÖRSEL 8 Haftalık Pliometrik Antrenman Programı
Sonuçlar
8 haftalık çalışma sonunda kontrol grubunda hiçbir parametrede anlamlı bir fark bulunamamışken, pliometrik antrenman yapan her iki grupta da anlamlı iyileşmeler gözlemlenmiştir. Ancak, ölçülen 30 Metre Sprint, Yön Değiştirme Testi, Dikey Sıçrama (CMJ), Durarak İleri Sıçrama (SLJ) ve Maksimal Tekme Hızı (MKV) parametrelerinin tamamında kombine yüzeylerde egzersiz yapan grup, sadece tek yüzeyde (çimde) egzersiz yapan gruba göre performans açısından daha iyi sonuçlar almıştır.
Araştırmacıların Çıkarımları:
Kombine yüzeylerde pliometrik antrenman yapmanın genç futbolcularda fiziksel uygunluk seviyelerini artırdığı belirlenmiştir.
Kombine yüzeylerde antrenman yapmanın, geleneksel antrenman yükü (antrenman hacmi veya yoğunluğunda artış gibi) yerine daha iyi bir yük uyarısı sağladığı ve daha büyük fiziksel uygunluk gelişmelerine neden olduğu sonucuna varılmıştır.
Kendinize seviye atlatmak için diğer makale incelemelerine göz atmayı ihmal etmeyin.