Hamza Marzouki 1, Ibrahim Ouergui 1, Rached Dridi 1, Okba Selmi 1, Rania Mbarki 1, Nour Mjadri 1, Mabliny Thuany 2, Marilia S Andrade 3, Ezdine Bouhlel 4, Katja Weiss 5 6, Beat Knechtle 5 6
SSPS'in Yorumu
Pliometrik egzersizler çocukların dikey sıçrama, yön değiştirme ve sürat performanslarını geliştirir.
Farklı yüzeylerde yapılan pliometrik egzersizler bu çalışma özelinde eşit düzeyde olumlu sonuç geliştirmiştir.
Farklı zemin kullanımı performans parametrelerinde anlamlı bir fark yaratmasa da çocukların antrenmanlarında bir eğlence faktörü olarak kullanılıp dönemsel olarak zeminde değişiklik yapılmasında bir sakınca yoktur.
Pliometrik egzersizlere eğlence faktörü eklenmesi çocuklarda antrenmana düzenli katılımı destekleyici etki sağlayabilir.
Amaç
Bu çalışma, ‘‘Pliometrik Eğitiminin Etkileri’’ üzerine odaklanmaktadır ve farklı yüzeylerde (katı zemin ve kum) gerçekleştirilen dört haftalık pliometrik antrenmanın okul çocuklarının fiziksel performansları üzerindeki etkilerini yaş ve cinsiyet farklılıkları açısından incelemeyi amaçlamaktadır.
Katılımcılar
Çalışmaya 8-10-12 yaş olmak üzere üç farklı yaş grubundan 60'ar yani toplam 180 çocuk katılmıştır. Her bir yaş grubunda eşit sayıda erkek ve kız çocuk bulunmaktadır (n:30). Her yaş grubu 2 deneysel (sert zemin ve kum zemin) ve 1 kontrol grubuna ayrılmıştır. Aynı yaş grubunda bulunan kızlar ve erkekler ayrı ayrı test edilmiştir.
Deney Grupları
Katılımcılar sert zeminde antrenman yapan, 20 cm derinlik olmak üzere kumda yapan ve kontrol Grubu olmak üzere 3’e ayrılmıştır. Her bir yaş grubunda (60) eşit sayıda (30) erkek- (30) kız , sert zemin (20) - kum zemin (20) ve kontrol grubu (20) sayısı bulunmaktadır.
Performans Ölçümleri ve Antrenmannın Uygulanması
Çocuklar pliometirk antrenman dönemi öncesinde sprint, dikey sıçrama ve yön değiştirme performans testlerine tabii tutulmuştur. Ardından haftada 2 gün olacak şekilde 4 hafta boyunca pliometrik antrenman programı gerçekleştirilmiştir. Program boyunca egzersizlerde kademeli olarak artış yapılmıştır. Bu artış hem temas sayısını hem de egzersizin karmaşıklığını içermektedir.
Sonuçlar
Antrenman periyodu sonunda bütün gruplarda performans artışı meydana gelmiştir ancak pliometrik gruplarındaki parametrelerde gerçekleşen artış oranları çok daha fazladır. 10 metre sprint süresi, dikey sıçrama ve yön değiştirme performansları pliometrik gruplarda net şekilde daha fazla gelişmiştir. Pliometriklerin farklı zeminde uygulanması ise performans gelişimi açısından bir farklılık yaratmamış benzer oranda gelişime olanak tanımıştır.
Araştırmacıların Çıkarımı
Çocuklar 4 hafta gibi kısa bir sürede dahi pliometrik antrenmanlardan olumlu sonuçlar alır.
Yumuşak zeminler, alışılagelmiş sert zeminlere bir alternatif olarak kullanılabilir.
Yumuşak zeminlerde pliometrik çalışmalar yapmanın sert zeminle benzer sonuçlar verdiği görüldü.
Kendinize seviye atlatmak için diğer makale incelemelerine göz atmayı ihmal etmeyin.