Yiannis Michailidis 1, Ioannis G Fatouros, Eleni Primpa, Charalampos Michailidis, Alexandra Avloniti, Athanasios Chatzinikolaou, José C Barbero-Álvarez, Dimitrios Tsoukas, Ioannis I Douroudos, Dimitrios Draganidis, Diamanda Leontsini, Konstantinos Margonis, Fani Berberidou, Antonios Kambas
SSPS’in Yorumu:
Amaç
Bu çalışma, preadelosan (ergenlik öncesi) erkek çocukların pliometrik antrenman programı ile performanslarını geliştirip, geliştiremeyeceğini ve geleneksel antrenman planlarının bir parçası olarak sistematik, sezon içi düşük şiddetli pliometrik antrenman programının uygulanmasının sadece geleneksel futbol antrenmanı yapan akranlarına kıyasla gelişimlerine bir katkısı olup olmadığını bulmaktır.
Katılımcılar
Bu çalışmaya en az üç yıldır haftada 3-4 kez düzenli olarak futbol antrenmanlarına katılan 78 çocuk gönüllü olarak yer aldı. Sporcuların daha önce pliometrik antrenman deneyimleri yoktu. Araştırma protokolüne uymayan ve belirlenen yaş, testosteron değerleri ve Tanner ölçeği'ne göre ergenlik aşamalarını aşan çocuklar çalışmadan çıkarıldı. Bu eleme sürecinin ardından, çalışma 45 erkek çocuk ile tamamlandı.
Deney Grupları
Sporcular, kontrol grubu 21 kişi ve pliometrik antrenman grubu 24 kişi olmak üzere iki gruba ayrıldı.
Performans Ölçümleri ve Antrenmanın Uygulanması
Çalışmada yer alan her iki grup da 12 hafta boyunca haftada üç kez düzenli futbol antrenmanı yaptı. Ek olarak PTG grubu, haftada iki kez 20-25 dakika süren pliometrik antrenman protokolünü uyguladı. Pliometrik antrenman (seans başına 20-25 dakika) haftada iki kez, 72 saat arayla, her hafta birinci ve üçüncü futbol antrenmanı sırasında, toplam 70-90 dakikalık antrenman süresinde gerçekleştirilmiştir. Pliometrik antrenman, tam nöromüsküler aktivasyon sağlamak için futbol antrenmanından önce (ısınmadan hemen sonra) yapıldı.
GÖRSEL 12 Haftalık Pliometrik Antrenman Programı
Pliometrik antrenman programı çalışmada tam olarak belirtilmemiş. Programda kullanılan egzersizler, yere temas sayısı, dinlenme ve ortalama set-tekrar değerleri belirtilmiştir.
Sonuçlar
Programın uygulanmasından önce ve sonra yapılan çeviklik/yön değiştirme, sıçrama, bacak kuvveti, anaerobik kapasite testlerinin sonuçları aşağıdaki gibidir.
Sprint Performansı
Antrenman programının ilk fazından sonra yapılan testlerde kontrol grubunda bir gelişme gözlemlenmezken PTG' de 10m'de -%3,1 20m'de -%2,2 30m'de -%1,9'luk bir süre düşüşü yani performans artışı gözlemlendi.
Son fazdan sonra yapılan ölçümlerde ise kontrol grubunda (CG) 10m'de -%1,8 ve 20m'de -%1,2 gelişirken PTG 10m'de -%5 20m'de -%3,5 ve 30m'de -%3 gelişme göstermiştir.
Sıçrama Performansı
Antrenman programının ilk fazından sonra yapılan testlerde kontrol grubunda bir gelişme gözlemlenmezken PTG' de SJ %14,3 CMJ %18,5 DJ'de %10 ve SLJ'de %2,6 gelişme gözlemlenmiştir.
Son fazdan sonra yapılan ölçümlerde ise PTG' de SJ %23,3 CMJ %27,6 DJ'de %15,9 ve SLJ' de %4,2 gelişme gözlemlenirken kontrol grubunda bir gelişme olmamıştır.
Anaerobik Kapasite
Anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Bacak Kuvveti ve Futbola Özgü Performans
MB5 testinde kontrol grubunda bir değişiklik yokken PTG sırasıyla 1.faz ve 2.fazda %14,6 ve %22,9 gelişme gösterdi.
Şut mesafesinde kontrol grubunda bir değişiklik yokken PTG sırasıyla 1.faz ve 2.fazda %13,6ve %22,5 gelişme gösterdi.
Çeviklik/Yön Değiştirme Performansı
Pliometrik antrenman grubunda çalışma sonunda %22,8'lik bir gelişme gözlemlenmiştir.
Araştırmacıların Çıkarımı
Çalışma sonucunda preadolesan erkek çocukların pliometrik antrenmanlara pozitif yanıt verebildiğini ve bu tür antrenmanların performanslarını önemli ölçüde artırabileceğini göstermiştir.
Pliometrik antrenmanların anaerobik kapasite üzerinde belirgin bir etkisi olmadığı gözlemlenmiştir. Bu, pliometrik antrenmanın belirli fiziksel özellikleri geliştirmede etkili olduğunu, ancak anaerobik kapsite üzerinde etkili olmadığını göstermektedir.
Kendinize seviye atlatmak için diğer makale incelemelerine göz atmayı ihmal etmeyin.