Yassine Negra 1, Helmi Chaabene 2 3, Senda Sammoud 1, Raja Bouguezzi 1, Bessem Mkaouer 4, Younés Hachana 1 4, Urs Granacher 5
SSPS’in Yorumu:
Amaç
Bu çalışma, sabit ve dengesiz yüzeylerde yapılan pliometrik antrenmanın, prepubertal erkek futbolcularda kuvvet, hız, çeviklik ve statik ve dinamik denge performansıda ki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Daha önceki çalışmalar, sabit yüzeylerde yapılan antrenmanların sıçrama performansını geliştirirken dengesiz yüzeylerde yapılan antrenmanın da denge performansını geliştirdiğini gözlemlenmiştir. Bu çalışmada ise, bu iki antrenman metodunu birleştirerek yapılan kombine pliometrik antrenman programının sporcuların performansları üzerindeki etkileri araştırılmıştır.
Katılımcılar
Tüm katılımcılar 11-13 yaş arası erkek sporculardan oluşmaktadır ve sporcuların ortalama 4 yıllık bir futbol geçmişi bulunmaktadır. Sporcular toplam antrenman seanslarının %20'sinden fazlasını ve/veya ardışık 2 seanstan fazlasını kaçıran sporcular çalışma dışı bırakılmıştır.
Deney Grupları
Çalışmaya 33 prepubertal erkek futbolcu katılmıştır. Katılımcılar rastgele olarak iki gruba ayrılmıştır: sabit yüzeylerde pliometrik antrenman yapan grup (PTS) 17 katılımcıdan oluşurken sabit ve dengesiz yüzeylerde kombine bir şekilde pliometrik antrenman yapan grup (PTC) 16 katılımcıdan oluşmaktadır..
Performans Ölçümleri ve Antrenmannın Uygulanması
Performans ölçümleri öncesinde tüm sporcular 2 alıştırma seansı yapılmıştır. Ardından ön-testleri alınıp egzersiz programları düzenli yaptıkları antrenmanlarına entegre edilmiştir. Her iki deney grubu da haftada 4 futbol antrenmanı ve 2 pliometrik antrenman seansı gerçekleştirdi. Pliometrik egzersizler esnasında iki deney grubu da aynı programı kullandı. Kombine yüzeyde egzersiz yapan grup Thera-band Stability Trainer ve Airex balance pad kullanarak egzersizlerini gerçekleştirdi.
GÖRSEL 8 Haftalık Pliometrik Antrenman Programı
Sonuçlar
2 deney grubu da pliometrik egzersizler gelişmiştir fakat dinamik denge testlerinde kombine yüzeylerde egzersiz yapan grup daha çok gelişirken CMJ,SLJ gibi kas kuvveti ölçen testlerde ve 20 metre sprint testinde sabit yüzeyde egzersiz yapan grup daha çok gelişmiştir. Yön değiştirme testinde ise 2 grupta da anlamlı bir gelişmeye rastlanmamıştır.
GÖRSEL PTS vs PTC
Araştırmacıların Çıkarımı
Çalışma, PTS ve PTC'nin düzenli futbol antrenmanlarıyla birlikte güvenli ve uygulanabilir olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak, dinamik dengeyi geliştirme konusunda üstün olan PTC programının, genç erkek futbolcularda dinamik dengeyi artırmak için tercih edilmesi mantıklı bir tercih olacaktır.
Kendinize seviye atlatmak için diğer makale incelemelerine göz atmayı ihmal etmeyin.