Vasileios Drouzas 1, Christos Katsikas 1, Andreas Zafeiridis 2, Athanasios Z Jamurtas 3, Gregory C Bogdanis 1
SSPS’in Yorumu:
Amaç
Bu çalışma, 10 hafta boyunca periodize edilmiş tek taraflı (unilateral) ve çift taraflı (bilateral) pliometrik antrenmanın, preadolesan futbolcularda kuvvet, sürat ve sıçrama performansı üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır.
Katılımcılar
Çalışmaya 8-13 yaşları arasında 105 erkek çocuk katılmıştır. Tüm katılımcıların herhangi bir sağlık sorunu (kronik hastalık, yakın zamanda yaralanma veya ameliyat) yaşamadığından emin olmak için deneklerin tıbbi geçmişi kontrol edilmiştir. Sporcular, en az 12 aydır bir futbol takımında antrenman yapıyorlardır ve daha önce hiç sistematik bir pliometrik antrenman programına katılmamışlardır. Ayrıca çalışmaya kalecilik yapan sporcular dahil edilmemiştir.
Deney Grupları
Katılımcılar, unilateral pliometrik antrenman (UPT) grubu 23 kişi, bilateral pliometrik antrenman (BPT) grubu 23 kişi ve kontrol grubu (CG) 22 kişi olmak üzere üç farklı gruba rastgele atanmıştır.
Performans Ölçümleri ve Antrenmannın Uygulanması
Sporcular alışma seansı niteliğinde iki hafta boyunca dört pliometrik antrenman seansı gerçekleştirmişlerdir (iki bilateral ve iki unilateral). Bu seanslar, düşük hacimde (her antrenman seansında 40 ayak teması) gerçekleştirilmiş ve uygulayacakları egzersiz programının yapısına dayandırılmıştır. Alışma seanslarının hedefi, genç sporcuların programda kullanılan egzersizlere aşina olmasını sağlamak, doğru teknik ve sıçrama tekniğini (pelvis, diz ve ayakların pozisyonu ve stabilitesi) öğretmek ve ana pliometrik antrenman seansları sırasında kas ağrısını önlemektir. Alıştırma seansları sonrasında sporcuların ön testleri alındı ve 10 haftalık programları antrenmanlarına entegre edildi.
GÖRSEL 10 Haftalık Pliometrik Antrenman Programı (İlk 5 Hafta)
GÖRSEL 10 Haftalık Pliometrik Antrenman Programı (Son 5 Hafta)
Sonuçlar
Araştırmacılar, unilateral pliometrik antrenmanın, bilateral pliometrik antrenmana kıyasla daha büyük performans artışlarına yol açtığını bulmuşlardır. Özellikle hamstring kaslarının maksimal izometrik kuvveti, 5 metrelik sürat performansı ve tek bacaklı dikey ve yatay sıçrama yeteneklerinde daha büyük iyileşmeler sağlanmıştır.
Araştırmacıların Çıkarımı
Antrenman programlarının tasarımında tek bacaklı pliometrik egzersizlerin, genç sporcuların performanslarını optimize etmek için antrenman programlarında kullanılabileceği çıkarımı yapılmıştır.
Kendinize seviye atlatmak için diğer makale incelemelerine göz atmayı ihmal etmeyin.