top of page

Hormon Sekresyonu


Hormonların sürekli ve sabit bir salgılanma düzeni yoktur. Bu sebeple kan dolaşımındaki miktarlarında da sürekli net bir seviye söz konusu değildir. Günlük, aylık veya dış bir uyaranla salgılanırlar.


Nöral Uyarı

Bazı endokrin bezler onlardan direkt uyarı alabildikleri sinir liflerine sahiptir. Dış bir uyarana örnek olarak, stres anında adrenal medulla sempatik sistem tarafından sinirsel olarak uyarılır; kandaki epinefrin ve norepinefrin seviyeleri çok kısa süre içinde yükselir.


GÖRSEL Adrenal medullanın uyarılması

Başka bir örnek olarak da doğum anına bakalım. Uterusta meydana gelen esnemeyi algılayan sinir uçları bunu hipotalamusa kadar iletir. Hipotalamus bu uyarılmaya yanıt olarak arka hipofize etki eder ve oksitosin salgılatır. Oksitosin bebeğin çıkışını sağlayan kasların kasılmasına sebep olur.


Hormonal Uyarı

Hipotalamus hipofiz bezinin salgılarını kontrol eder. Ön hipofiz bezi ise diğer endokrin bezleri salgılama için tetikleyen hormonlar salar.


GÖRSEL Tiroid sekresyonu kontrolü

Birincil fonksiyonu diğer bezlerin salgılamasını yönetmek olan hormonlara "tropik hormonlar" denir. Ön hipofiz hormonlarının çoğu diğer bezlerin faaliyetini düzenlediği için tropik hormondur.


Humoral Uyarı

Kan yapısından kaynaklı olan uyarılara humoral uyarı denir. Kan glukoz düzeyinin yükselişi pankreası uyararak insülin salgısını artırır (humoral uyarı). Düşük kan kalsiyum seviyeleri ise paratiroid hormon salgısını tetikler.


GÖRSEL Glukoz ve insülin ilişkisi

Hormonların bazıları dolaşıma salınmadan önce depolanabilir. Peptid hormonlar genelde veziküllerde depolanır ve uyarıyla sekresyona uğrar. Steroidler sentezlendiği gibi plazma membrandan difüzyonla kana geçer, tiroid hormonları ise hücrede tiroid foliküllerinde depolanır.


Sonuç olarak,


Konuya ilişkin bilginizi tamamlamak ve kendinize seviye atlatmak için önceki ve sonraki yazılara göz atmayı ihmal etmeyin. Linklere aşağıdan ulaşabilirsiniz.


SSPS - level up yourself

Bu ve sitemizde yer alan diğer yazılar SSPS spor ve sağlık bilimleri kütüphanesi kaynakları kullanılarak hazırlanmıştır.

bottom of page