top of page

İnce Bağırsak Duvarı


Besinlerin emilimini sağlayan, birbirine sıkı sıkı bağlı olan hücreler "enterositlerdir". Kıvrımların derininde bulunan enterositler intestinal sıvı (su ve mukus yapılı) salgılar. Böylece besinlerin kimustan emilmesine yardımcı olur.


GÖRSEL İntestinal hücreler

"Goblet hücreler", kıvrımların üst ve derin kısımlarında bulunur, mukus salgılayan hücrelerdir. Enteroendokrin hücreler enterogastronların (sekretin ve kolesistokinin) kaynağıdır.


"Panet hücreler" kıvrımların derininde bulunur, antimikrobiyal ajanlar salar ve fagositik özelliği bulunur. Böylece hangi bakterilerin yok edileceğini hangi bakterilerin ise intestinal lümende kolonize olabileceğini belirler.


"Kök hücreler" (stem cells) kıvrımların derinliklerinde sürekli olarak bölünme ve farklılaşma yaşayan hücrelerdir. Oluşan yavru hücreler diğer tüm hücre tiplerine dönüşebilir.


GÖRSEL Duodenumun duvar yapısı

"Villusların uçlarında bulunan enterositlerin ömrü 3-5 gündür; kök hücrelerin sürekli olarak bölünmesi ve farklılaşması kritiktir."

İntestinal mukoza yapısında lenfoid nodüller bulunur. Bu nodüllerin sayısı ince bağırsağın distal ucuna gittikçe iyice artar. Bu artış, bölgedeki bakteri sayısının yükseldiği ve emilen besinlerin yanında bakterilerin kana geçişinin durdurulması gerektiğini ifade eder.


Submukoza yapısal olarak değişmez, yapısında mukus salgılayan "duodenal bezler" barındırır. Mideden gelen asidik kimusun intestinal duvarı aşındırıp zarar vermemesi için alkali yapıda olan mukus üretir.


GÖRSEL Villus ve nodüller

"İntestinal sıvı hem mukoza tabakasından hem de submukozadaki duodenal bezlerden salgılanır."

Kas tabakası daha önce bahsedildiği gibi iki tabakadan oluşur. Dış kas tabakası daha ince yapılıdır ve uzunlamasına düzene sahiptir. İç kas tabakası ise daha kalındır ve dairesel düzene sahiptir.


Sonuç olarak,


Konuya ilişkin bilginizi tamamlamak ve kendinize seviye atlatmak için önceki ve sonraki yazılara göz atmayı ihmal etmeyin. Linklere aşağıdan ulaşabilirsiniz.


SSPS - level up yourself

Bu ve sitemizde yer alan diğer yazılar SSPS spor ve sağlık bilimleri kütüphanesi kaynakları kullanılarak hazırlanmıştır.

bottom of page