İntestinal Sıvı
İntestinal bezlerden günde ortalama 1-2 litrelik intestinal sıvı salgılanır. Mideden gelen asidik yapılı kimus bu sıvı üretiminin en büyük tetikleyicisidir. Su ve mukus yapılı olan intestinal sıvı 7.4-7.8 pH değerine sahiptir.
Tüketilen gıda ince bağırsağa ulaştığında tanınabilecek şeklini kaybetmiş olsa da sindirilmişlikten uzaktır. Karbonhidrat ve proteinler kısmen yıkılmıştır ama yağ sindirimi için başlangıç yeri burasıdır.
Sindirim süreci, ince bağırsakta geçen 3-6 saat süren dolambaçlı yolculuk sırasında oldukça hızlanır. Suyun büyük bir çoğunluğunun ve diğer bütün besin maddelerinin emildiği yer burasıdır.
GÖRSEL GI kanalda sıvı dengesi
Enzimler
Sindirim için gerekli olan maddelerin çoğu ikincil sindirim organlarından elde edilir. Bu organların fonksiyonunda meydana gelecek herhangi bir sorun sindirim ve emilim sürecini de doğrudan negatif etkiler.
Bunlardan farklı olarak, mikrovilluslarda bulunan brush border enzimleri salgılanmaz. Enterositlerin plazma membranına bağlı halde bulunurlar. Bu enzimler sayesinde gıdanın en küçük parçalara ayrıştırılması yani son sindirimi ve emilimi gerçekleşir.
GÖRSEL Mikrovilluslarda enzim aktivitesi
Kimus Girişi
İnce bağırsağa giriş yapan kimusun yapısı çoğunlukla hipertonik ve asidiktir. Bu sebeple duodenuma fazla miktarda kimus geçişi olursa çeşitli düzenlemeler yapılması gereklidir.
Hipertonik kimusun madde yoğunluğu kandan daha fazla olduğu için kan plazmasından ince bağırsağa ozmotik su geçişi gerçekleşir. Ayrıca, düşük pH ile gelen kimusun enzimatik faaliyetin devam etmesi ve intestinal mukozanın zarar görmemesi için nötralize edilmesi gerekir.
Bu düzenlemelerin gerçekleşmesi için birden fazla süreç ortak çalışmaktadır. Enterogastrik reflekslerin gerçekleşmesi ve enterogastrinlerin salınmasıyla pilorik sfinkter gastrik boşalmayı kontrol eder. Duodenumun aşırı dolması engellenir.
GÖRSEL Kimus geçişinin kontrolü
Sonuç olarak,
Konuya ilişkin bilginizi tamamlamak ve kendinize seviye atlatmak için önceki ve sonraki yazılara göz atmayı ihmal etmeyin. Linklere aşağıdan ulaşabilirsiniz.
SSPS - level up yourself
Bu ve sitemizde yer alan diğer yazılar SSPS spor ve sağlık bilimleri kütüphanesi kaynakları kullanılarak hazırlanmıştır.