Kalsiyum iyonları kas hücresinde kasılmayı meydana getirirken geri toplanması da gevşemeyi sağlar. Sarkoplazmik retikulum içindeki Ca2+ konsantrasyonu sarkoplazmaya kıyasla daha fazla olduğu için, bu noktada aktif taşımaya ihtiyaç duyulur yani enerji harcanması gerekir.
Sarkoendoplazmik retikulum kalsiyum ATPaz isimli pompamız bizim için bu işi gerçekleştirmekten sorumludur. İsmi çok uzun, haklısınız. Bu sebeple de zaten kısaca SERCA olarak ifade ediyoruz.
GÖRSEL Kalsiyumun anahtar rolü
SERCA, kalsiyum sarkoplazmaya salındığı anda tekrar geri pompalamaya odaklıdır. Ancak birçok uyarının kasa art arda gelmesiyle sarkoplazmik kalsiyum konsantrasyonu çok yükselir, bunun sebebi kalsiyum salım hızının SERCA'ya kıyasla daha çabuk gerçekleşmesidir.
Kas hücresine birçok uyarı gelmiş ve içeride dinlenmeye kıyasla 100 kat fazla kalsiyum birikmiş olsa da önemli değil, merak etmeyin. Çünkü son AP üretiminin etkisi geçtiği anda SERCA dinlenim ortamını sağlayana kadar kalsiyum iyonlarını geri pompalamaya devam eder.
Sarkoplazmik kalsiyum miktarı azaldıkça troponine bağlı olan kalsiyum iyonları da serbest hale geçer yani troponinle olan ilişkisini sonlandırır. Tropomiyozin tekrar miyozin-bağlayıcı alanları kapatır.
GÖRSEL Kalsiyum salımı ve geri alımı
Kalsiyum iyonları serbest hale geçtiklerinde SERCA ile sarkoplazmik retikuluma geri pompalanırlar. Böylece aktin-miyozin etkileşimi de durdurulmuş ve kasın gevşemesi sağlanmış olur.
Sonuç olarak,
Konuya ilişkin bilginizi tamamlamak ve kendinize seviye atlatmak için önceki ve sonraki yazılara göz atmayı ihmal etmeyin. Linklere aşağıdan ulaşabilirsiniz.
SSPS - level up yourself
Bu ve sitemizde yer alan diğer yazılar SSPS spor ve sağlık bilimleri kütüphanesi kaynakları kullanılarak hazırlanmıştır.