İskelet kasları çok çeşitli yapılara sahiptir. Bazı kasları kuvvvet üretimi açısından bazılarını ise hızlı kasılma açısından daha iyi olarak nitelendiriyoruz. Peki bunu neye göre yapıyoruz?
Bir kasın anatomik kesit alanına bakılmak istendiğinde bir tendondan öbürüne düz bir çizgi çekilir. Bu çizgiye dik olacak şekilde de kesit alınır. Fizyolojik kesit alanına bakılmak istendiğindeyse; tendonlara değil kas liflerinin yönüne bakılır ve en çok sayıda kas lifini kesebilecek dik bir kesit alınır.
GÖRSEL Anatomik ve fizyolojik kas kesit alanı
Her kasın anatomik ve fizyolojik kesit alanı aynı değildir. Fizyolojik kesit alanı farklı olan kaslara pennat kas adı verilir. Kas liflerinin anatomik kesit alanına olan açılarına da pennasyon açısı denir.
Kısa bir değerlendirme yapalım. Aynı miktarda sarkomeri ele alalım. Bunları seri ve paralel olarak dizip kasılma özelliklerini kıyaslayalım. Farklı mimariye sahip bu dizimlerin kuvvet çıktısı da farklıdır.
Çünkü paralel sarkomerler daha fazla yükü daha kısa mesafe çeker, seri sarkomerler ise tek bir sarkomerin çekeceği miktarı çekerken çok daha fazla yer değiştirme sağlar.
GÖRSEL Seri ve paralel sarkomer dizilimi
Bu iki mimari farkı değerlendirdiğimizde ortaya çok net bir sonuç çıkıyor. Paralel mimariye sahip kaslar yüksek kuvvet üretimi gerektiren durumlar için, seri mimariye sahip kaslar daha hızlı kısalma gerektiren durumlar için daha yüksek uygunluk gösterir.
Bir kasın iki tendonunu düz bir çizgiyle birleştirirsek bu çizgiye kasın çekme açısı denir. İkinci olarak da kas liflerinin yönüne paralel bir çizgi çizin. Bu iki çizgi arasındaki açısal fark size pennasyon açısını verir.
Hipertrofiye doğal bir yanıt olarak kasların pennasyon açısı artar. Bu açının artmasıyla beraber aynı fizyolojik kesit alanına daha kalın kas lifleri yerleşebilir. Bunun sebebi daha kısa dinlenme boylarında olan daha çok sarkomer içermeleridir, bu sayede kasın kuvvet üretme kapasitesi de genişler.
GÖRSEL Hipertrofi ve pennasyon açısı
Sonuç olarak,
Konuya ilişkin bilginizi tamamlamak ve kendinize seviye atlatmak için önceki ve sonraki yazılara göz atmayı ihmal etmeyin. Linklere aşağıdan ulaşabilirsiniz.
SSPS - level up yourself
Bu ve sitemizde yer alan diğer yazılar SSPS spor ve sağlık bilimleri kütüphanesi kaynakları kullanılarak hazırlanmıştır.