Vücut hücreleri, metabolik aktivitelerini gerçekleştirmek için yiyeceğe değil, yiyecekte bulunan besin maddelerine ihtiyaç duyar. Sindirim sistemi, yiyecekleri daha küçük bileşenlere (besin maddeleri) ayırmak, besinleri emmek ve katı atıkları uzaklaştırmak gibi temel rolleri üstlenir.
Sindirim, büyük gıda moleküllerini vücudun kullanabileceği besin maddelerine ayırma sürecidir. Emilim ise besinlerin kan dolaşımı veya lenf dolaşımı yoluyla taşınması için sindirim kanalından (gastrointestinal kanaldan) alınması olayıdır.
GÖRSEL Sindirim sistemi yapıları
GI kanal, yaklaşık 5 metre uzunluğundadır. Kadavrada incelendiğinde ise yaklaşık 9 metre olduğu görülür. Bunun sebebi, canlı yapısında bulunan GI kas dokularının sürekli olarak bir kasılmaya (tonusa) sahip olmasıdır.
GI kanal, ağız (mouth), yemek borusu (esophagus), mide (stomach), ince bağırsak (small intestine), kalın bağırsak (large intestine), rektum ve anüsten oluşan kaslı bir tüptür. Diğer önemli sindirim sistemi bileşenleri olan yardımcı organlar ise dişler, dil, tükürük bezleri, karaciğer, safra kesesi ve pankreastır.
Mekanik ve Kimyasal Sindirim
Sindirim sistemi, yiyecekleri hem fiziksel hem de kimyasal süreçlerle ayrıştırır. Mekanik sindirim, yiyeceklerin çiğnenmesi veya öğütülmesiyle gerçekleşir (örn: krakeri çiğneyerek küçük parçalara ayırmak).
Kimyasal sindirim ise, mide asidi ve çeşitli sindirim enzimlerinin katkısıyla besin moleküllerinin daha küçük bileşenlere ayrılması sürecidir. Mide, aynı zamanda kasılmalar ile besinlerin karışmasına yardımcıdır, bu yüzden hem mekanik hem de kimyasal sindirim gerçekleştirir.
GÖRSEL Midede kimyasal ve mekanik sindirim
Proteinler, yağlar ve kompleks karbonhidratların çeşitli enzimler aracılığıyla sindirilmesi gerekir. Su, kolesterol, mineraller ve çoğu vitamin ise sindirime gerek kalmadan doğrudan emilir. Bu, vücut dokularının kullanabilmesi için, sindirim sistemi tarafından besinlerin oldukça etkili bir şekilde işleme ve emilim gerçekleştirdiğini gösterir.
Sonuç olarak,
Konuya ilişkin bilginizi tamamlamak ve kendinize seviye atlatmak için önceki ve sonraki yazılara göz atmayı ihmal etmeyin. Linklere aşağıdan ulaşabilirsiniz.
SSPS - level up yourself
Bu ve sitemizde yer alan diğer yazılar SSPS spor ve sağlık bilimleri kütüphanesi kaynakları kullanılarak hazırlanmıştır.