Kuvvetin kademelendirilebilmesi için iki ana faktör bulunur: aktif motor ünite sayısı ve bu motor ünitelerin uyarılma sıklıkları. Mekanik olarak ortaya çıkartılan işin seviyesi bu iki faktör üzerinden düzenlenir. Ancak bu faktörleri anlayabilmek için ilk bu yazıyı ardından bir sonrakini okumanız gerekli.
Bir kas lifinin tek bir aksiyon potansiyeline yanıt olarak kasılması ve gevşemesine twitch denir. Twitch grafiğinin incelemesinde görülen 3 önemli durum bulunur. Birincisi gecikme periyodu, ikincisi kasılma periyodu ve son olarak üçüncüsü ise gevşeme periyodudur.
GÖRSEL AP ve seğirme (twitch) fazları
Gecikme periyodu, uyarılmayı takiben yaşanan ilk 1-2 milisaniyedir. Bu kısımda uyarılmaya rağmen mekanik bir değişim söz konusu değildir. Bunun sebebi sarkoplazmik kalsiyumun tamamen artmamış, çapraz köprülerin tamamen oluşmamış ve kontraksiyon döngülerinin gerçekleşmemiş oluşudur.
Kasılma periyodu, çapraz köprülerin aktifleşip kontraksiyon döngüsünü gerçekleştirdiği ve dolayısıyla sarkomerde gerilim yarattıkları zaman dilimidir. Bu aralıkta gerilim maksimum değere 10-100 ms aralığında ulaşır.
"MiyozinATPaz çalışma hızı daha hızlı maksimum gerilim üretimi sağlar."
Gevşeme periyodu, 10-100 ms sürer. Sarkoplazmik retikulumun kalsiyum iyonlarını toplamasıyla gerilim yavaş yavaş azalır ve sıfıra düşer. Görsele dikkat edin, kas lifinin gevşemesi kasılmasından daha yavaştır.
GÖRSEL Gastrocnemius ve soleusun twitch yanıtları
MiyozinATPaz ve SERCA aktivite hızları her kas lifinde aynı değildir. Bir kas lifini hızlı veya yavaş olarak nitelendirmemizi sağlayan iki ana faktör bu yapılardır. Yukarıdaki görselde gastrocnemius ve soleus kaslarının kasılma ve gevşeme sürelerini görebilirsiniz.
"Gastrocnemius 80 ms sonra gevşemeyi bile tamamlarken soleus hala maksimum gerilime ulaşamaz."
Sonuç olarak,
Konuya ilişkin bilginizi tamamlamak ve kendinize seviye atlatmak için önceki ve sonraki yazılara göz atmayı ihmal etmeyin. Linklere aşağıdan ulaşabilirsiniz.
SSPS - level up yourself
Bu ve sitemizde yer alan diğer yazılar SSPS spor ve sağlık bilimleri kütüphanesi kaynakları kullanılarak hazırlanmıştır.