top of page

Atomun Yapısı

Her madde kimyasal elementlerden meydana gelmiştir. İnsan vücudunun %96’sı oksijen (O), karbon (C), hidrojen (H) ve nitrojenden (N) oluşmaktadır. Elementler ise atom adı verilen daha küçük yapılardan oluşur.

GÖRSEL - Vücudumuzdaki ana kimyasal elementler


Atomlar temelde iki (2) kısımda ele alınır. Proton ve nötronları barındıran nükleus, ve nükleus etrafında kabuklarda/katmanlarda dolaşan elektronlar.


Nükleusa en yakın olan birinci katmanda en fazla 2, ikinci katmanda 8, üçüncü katmanda 18 elektron bulunabilir. Elektron katmanları elektronla dolacağı zaman bu olay sırayla olmak zorundadır.

GÖRSEL - Atomun yapısı: nükleus ve elektronlar


Birinci katman iki elektronla dolmadan ikinci katmanda elektron dolaşmaya başlayamaz. İkinci katman elektronla tamamen dolmadan üçüncü katmanda elektron dolaşmaya başlayamaz, bu kural böyle devam eder.


Sodyum (Na), bu kurala örnek olarak, birinci katmanda 2, ikinci katmanda 8 ve üçüncü katmanda 18 elektron barındırır. İnsan vücudunda bulunan en hacimli element ise bünyesinde toplamda 53 elektron barındıran iyottur.

GÖRSEL - Sodyum ve İyot Atomları


Bir elementin atomlarındaki elektron ve proton sayısı birbirine her zaman eşittir. Bu bilgiyle beraber, elektronlar (-) eksi, protonlar (+) ise artı yüklü olduğundan atom elektriksel açıdan dengededir. Bu yüzden atomların toplam elektriksel yükü, elektron sayısının azlığından veya çokluğundan bağımsız olarak, sıfırdır.


Sonuç olarak, her madde kimyasal elementlerden ve kimyasal elementler de atomlardan meydana gelmiştir. Atomun nükleusunda proton (+) ve nötron bulunurken, etrafında elektronlar (-) dolaşır. Katmanlarda sırasıyla 2, 8, 18 elektron bulunabilir ve önceki katman dolmadan diğerinde elektron dolaşamaz. İnsan vücudundaki en hacimli element 58 elektronlu iyottur. Elektriksel yükü elektron sayısı belirlemez, çünkü elementlerdeki atomların proton (+) ve elektron (-) sayıları eşittir bu yüzden elektriksel yükleri sıfırdır.


Konuya ilişkin bilginizi tamamlamak ve kendinize seviye atlatmak için önceki ve sonraki yazılara göz atmayı ihmal etmeyin. Linklere aşağıdan ulaşabilirsiniz.


SSPS - level up yourself

bottom of page