Yeni yapıların meydana gelebilmesi için var olana bir şey eklenmeli veya var olandan bir şeyler eksilmelidir. Bu ekleme veya koparma olayları kimyasal reaksiyonları oluşturur.
Hidrojen ve oksijen moleküllerinin suyu oluşturmak için nasıl etkileşime girdiklerini bir düşünelim. Bu gibi sebeplerden ötürü kimyasal reaksiyonlar tüm yaşamsal faaliyetler için bir temeldir cümlesini kolaylıkla kurabiliriz.
Suyu üretmek için öncelikle bazı maddelere sahip olmamız gerekli. Bu maddeler bildiğiniz gibi hidrojen ve oksijen molekülleri. Reaksiyonun gerçekleşeceği maddelere reaktant adını veririz. Bu reaktantların reaksiyona girmesi sonucu ise ürünler elde ederiz, bizim örneğimizde ürün, bildiğiniz üzere, su molekülüdür yani H2O.

GÖRSEL - Su molekülü oluşumu
Bir kimyasal reaksiyonda reaktantların toplam hacmi ürünlerin toplam hacmine eşittir. Bu yüzden reaksiyon öncesinde ve sonrasında her elementin atomundan aynı miktarda bulunması gerekir. Önceki cümle kadar önemli bir başka cümlemiz daha var. Atomların yapısında belli başlı değişiklikler olduğu için reaktantlar ve ürünler artık farklı kimyasal özelliklere sahiptir.
İnsan vücudundaki fonksiyonların sağlıklı devam edebilmesi ve vücut yapılarının oluşturulabilmesi için vücudumuzun içinde binlerce farklı kimyasal reaksiyon gerçekleşir. Gerçekleşen bütün bu kimyasal reaksiyonları ifade etmek için de metabolizma terimini kullanıyoruz.
Yani, metabolizma, vücudumuzdaki bütün yapım ve yıkım reaksiyonlarını ifade eden en genel terimdir. Sitemizde özellikle enerji metabolizması üzerine detaylı bilgi edinebileceğiniz birçok yazı mevcut, mutlaka göz atın!
Sonuç olarak, kimyasal reaksiyonlar yaşamsal faaliyetler için temeldir ve maddelere bir şeyler eklenmesi veya maddelerden bir şeyler çıkartılmasıyla oluşur. Kimyasal reaksiyonda değişime uğrayacak maddelere reaktant ve yeni oluşan madde/maddelere ürün denir. Reaktantların toplam hacmi ürünlerin toplam hacmine eşittir, yani reaksiyon öncesi ve sonrasında her elementin atomundan aynı miktarda bulunur. Reaksiyon(lar) sonrasında maddelerin artık kimyasal özellikleri değişmiştir. Vücudumuzdaki bütün yapım ve yıkım reaksiyonlarını ifade etmek için metabolizma terimini kullanırız.
Konuya ilişkin bilginizi tamamlamak ve kendinize seviye atlatmak için önceki ve sonraki yazılara göz atmayı ihmal etmeyin. Linklere aşağıdan ulaşabilirsiniz.