Dayanıklılık egzersizleri kardiyovasküler sistemi birçok noktadan olumlu yönde etkiliyor. Peki direnç/ağırlık antrenmanları bu sistemde ne gibi değişikliklere sebep olur biliyor musunuz?
GÖRSEL Ağır kuvvet antrenmanı
Kalbin Boyutları
Ağırlıkları taşımak veya itmek istediğimizde kaslarımız kasılarak damarları sıkıştırır, bu damarlardaki basıncı yükseltir yani ardyük yükselir. Ardyük ağırlık egzersizlerinde 250 mmHg değerine kadar çıkabilir. Bu sol ventrikülün kanı fırlatabilmesi için (80 yerine 250 mmHg) 3 kat daha kuvvetli kasılması demektir.
Düzenli bir programlamada gerçekleştirilen kuvvet antrenmanları sol ventrikül kas kütlesinin artmasını sağlar. Dirence karşı yükselen kasılma kuvvetiyle gelen bu adaptasyona sol ventrikül konsantrik hipertrofisi adı verilir, eksantrik hipertrofiden farklıdır.
GÖRSEL Sol ventrikül kütlesi
"Ağırlık antrenmanları sol ventrikülde konsantrik hipertrofi yaratır."
Kalp Atım Hızı
Ağırlık antrenmanı periyodu sonunda bireylerin dinlenim HR’lerinde bir değişiklik meydana gelmez veya nadir de olsa bir miktar azalma görülebilir. Bu istisnai durum daha önce hiç antrenman yapmamış bazı bireylerden kaynaklanır. Bu bireyler ağırlık antrenmanına da düşük ağırlıklarla başlarlar.
Bu durumda bireylerin sol ventriküllerinde konsantrik hipertrofi yerine eksantrik hipertrofi meydana gelebilir. O sebeple de nadir de olsa ağırlık antrenman periyodu sonunda bazı insanların dinlenim HR’sinde düşüş gözlenebilir.
GÖRSEL Ejeksiyon Fraksiyonu (EF)
"Dinlenme kalp atım hızı ağırlık antrenmanları sonrasında bir değişikliğe uğramaz."
Kalp Atım Hacmi
Ağırlık antrenmanı yapmış bireylerin SV’leri sedanter bireylere kıyasla mutlak ölçümlerde daha yüksektir. Ancak ağırlık antrenmanlı bireylerin beden yüzey alanı hesaba katılınca SV’nin 65 mL yerine 85 mL atması normaldir. Ejeksiyon fraksiyonu ise sedanterler ile aynıdır.
Aynı durum egzersiz için de geçerlidir. Ağırlık antrenmanlı bireyin oksijen ihtiyaç duyan doku miktarı sedantere kıyasla daha fazladır. Bu durumda aynı dokunun dakika başına tüketebildiği O2 miktarı artmadığı için performans gelişiminden bahsetmek pek doğru olmaz.
GÖRSEL Atım Hacmi (SV)
"Kalp atım hacmi ağırlık antrenmanıyla artsa da beden yüzey alanı da arttığı için dokunun kullandığı oksijen de bir artış gerçekleşmez."
Kan Basıncı (SBP ve DBP)
Ağırlık antrenmanları dinlenim SBP ve DBP değerlerinde azalma yaratır. Antrenman periyodu öncesinde kullanılan ağırlık ile bir dönem sonrasında tekrar ölçüm yapıldığında hem SBP hem de DBP değerlerinin azaldığı gözlenmiştir.
Ağırlık antrenmanıyla maksimal kuvveti artan birey eskiden kaldırdığı aynı ağırlığı (eski %80) daha az zorlanmayla kaldırır. Kazandığı kuvvetin oranına göre bir ağırlık seçilirse (yeni %80), bu durumda SBP ve DBP değerlerinin ilk ölçümler gibi olduğu görülür.
GÖRSEL Kan basıncı adaptasyonu
"Ağırlık antrenmanları hem SBP hem de DBP değerlerini olumlu yönde etkiler."
Sonuç olarak,
Konuya ilişkin bilginizi tamamlamak ve kendinize seviye atlatmak için önceki ve sonraki yazılara göz atmayı ihmal etmeyin. Linklere aşağıdan ulaşabilirsiniz.
SSPS - level up yourself
Bu ve sitemizde yer alan diğer yazılar SSPS spor ve sağlık bilimleri kütüphanesi kaynakları kullanılarak hazırlanmıştır.